Automata váltó haláltusa?

From: Ádám Zoltán
Date: 2022. Apr 5., Tue at 8:17
Subject: Kérdezz-felelek témában
To: <speedzone@speedzone.hu>
 
Hali Főnökök!
Ha már megszületett ez a rovat a weboldalon, élnék a lehetőséggel.
 
Automata váltó témában mennyire mozogtok otthonosan? Adott egy 2006-os Hyundai SantaFé egy alap 5 gangos “classic” automatával. Részterhelésen 4.-5. fokozatban berezgeti az egész hajtásláncot. Jól sejtem, hogy ez a várható váltó halál előjele?
 
Ui: Amúgy néznék használttesztet ebből a típusból (na nem a véres torkú enyémmel), csak hogy minél többeket eltántorítson a 2.2 crdi vásárlástól. 🙂
 
Köszönettel:
Zoli
Szia Zoli!
 
Nem kell elkeseredni, mert ez a remegés/rezgetés egyelőre csak a váltó belső fék rendszerében történő , úgynevezett stick-slip csúszás jele. Amikor ez először jelentkezik, akkor egy olajcsere még ki tudja tolni a felújítás időpontját, néha sok-sok tízezer kilométerrel.
Javaslatom, hogy minél előbb cseréltess olajat, ha van belső szűrője akkor feltétlenül azt is és várhatóan megszűnik a probléma.
Ez elsősorban az elhasználódott olajtól van, de természetsen lehet az alacsony rendszernyomástól, ami lehet a telített szűrő okán is.
Persze nem zárhatjuk ki azt sem, hogy már szerkezeti baja van, és a megoldás csak egy teljes vagy legalább részleges felújítás lesz, de első legyen az olaj és szűrő csere.
 
Üdv.
 
Göbölyös Zsolt
Speedzone.hu
Back to top button