Autós Hírek

Kétmillió dolláros ausztrál rendszámot fotóztak egy Mercedesen

Az emírségekben általában nagy licitversenyeken többmillió dolláros áron cserél gazdát egy-egy különleges rendszám. Kevesen tudják azonban, hogy ennek Ausztráliában is nagy divatja van, most például az egyik legkülönlegesebb, 1-es rendszámot sikerült lencsevégre kapni egy Mercedesen.

 

A különleges rendszámtáblákkal üzletelés nagy biznisz Dubajban, ahol egy-egy liciten kisebb országok éves költségvetését hajlamosak egyesek elkölteni, csak hogy az ő autójukon legyen a legkisebb számozással ellátott rendszám. Azért Ausztrália sem panaszkodhat, ott is millió dollárokban mérik a komoly múlttal rendelkező darabokat. Főleg Victoria államban divat ez, ahol most például az 1-es számú táblácskát sikerült lencsevégre kapni egy Mercedes-AMG C43 kombin.

A rendszám értéke a jelenlegi becslések szerint 2 millió dollárra tehető, a különlegessége pedig az, hogy a kibocsátása után (1932) nagy vita kerekedett a helyi vezetők között, hogy kit illet meg, ám a békesség érdekében inkább senki sem kapta meg, hanem egy széfben őrizgették hosszú éveken keresztül. Mindezek után 1984-ben egy aukción értékesítették, ahol 127 ezer dollárt kapott érte az állam, majd az új gazdája egy Saab 9000 Turbo-ra szerelte fel.

A későbbiekben a rendszám többször is gazdát váltott, látható volt Ferrarikon, Rolls-Royce modelleken és pár Porsche 911 generáción is, ám az utóbbi időkben (valószínűleg egy újabb tulajdonos miatt) már inkább Mercedes-AMG típusok hordhatták a megtisztelő táblát.

Érdekesség, hogy Ausztráliában fut még a 2-es rendszám is, ráadásul egy családi BMW-n. A 2-6 közötti rendszámokat anno kormányzati autókon lehetett látni, ám egy ideje már ezeket is értékesítették, így ma már a civil autózásban játszanak megkülönböztető szerepet.

(forrás és fotók: Heritage Number Plates, Instagram)

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button