Autós Hírek

Gyártásban a Praga új szupersportkocsija

A cseh Praga még 2022-ben mutatta be a Nissan GT-R továbbfejlesztett motorját hasznosító Bohema szupersportkocsi prototípusát. Most hivatalosan is elrajtolt a modell, azaz megkezdődött a gyártás.

 

A Praga kimondottan nagy múltra visszatekintő, 1907-ben alapított cseh gyártó, mely az 50-es évek végén a személyautóival lényegében eltűnt a színről és egészen 2011-ig nem is adott komoly életjelet magáról ez a részleg. A feltámadás látványos átalakulást eredményezett, a Praga ugyanis inkább az autóversenyzés és a szupersportkocsik világát célozta meg az utóbbi években. Ennek a vonulatnak az eredménye például az R4S és az R1 versenyautó is.

Most viszont egy utcán is használható modellel hívják fel magukra a figyelmet a csehek. Elindult a Bohema szupersportkocsi gyártása, mely picit több mint egy évvel ezelőtt mutatkozott be először prototípusként, ám a műszaki tartalmon azóta nem is változtattak a gyáriak. Impozáns adatokról van szó, a csehek ugyanis a Nissan GT-R 3,8 literes V6-os motorját fejlesztették tovább, mely így már 710 lóerőt tud leadni 724 Nm nyomaték mellett.

Ehhez társul hozzá a karbonszálas felépítésnek köszönhető alig 1000 kilós önsúly és az autóversenyzés világából átemelt formatervezés, így már ránézésre is brutális dinamizmust sugároz magából az autó. A Praga a hivatalos gyorsulási adatokat még nem tette közzé, de azt már elárulták, hogy a kocsi nem csak a hosszú egyenesekben lesz kegyetlen gyors.

A finomhangolásban és a futómű kialakításában például nem más segédkezett, mint Romain Grosjean, egykori F1-es pilóta és Ben Collins, aki szintén autóversenyző és valószínűleg a Top Gear műsorában a Stig megtestesítője volt egy ideig.

A Praga Bohema tehát már rendelhető, de természetesen nem a könnyen megfizethető kategóriát képviseli. Egy példányért 1,36 millió eurót, azaz jelenlegi árfolyamon picivel több mint 500 millió forintot kell letenni az asztalra.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button