Autós Hírek

Megtartja a duplaturbós V6-ost az Alfa Romeo

Az Euro 7 normákkal kapcsolatban egyre engedékenyebbek a döntéshozók, így a gyártók is szépen lassan elkezdtek visszább venni a belsőégésű paletta felszámolásával. Az Alfa Romeo vezérigazgatója például kijelentette, hogy továbbra is használatban marad a jelenlegi V6-os erőforrásuk is.

 

Évek óta nagy nyomást gyakorol az autóiparra az Euro 7 emissziós szabályozás bevezetése, mely az első felvázolt irányvonal szerint gyakorlatilag lehetetlenné tenné a belsőégésű motorok további használatát. Mostanság azonban egyre engedékenyebbnek tűnnek a döntéshozók, azaz nagyon úgy néz ki, hogy mégis kivitelezhető határértékekkel és mérési folyamatokkal számolhat az ipar 2025 után is a könnyű személygépjárművek esetében.

A fejleményekre természetesen gyorsan elkezdtek reagálni a piaci szereplők is, akik érthető módon üdvözlik a norma kevésbé szigorú mivoltát. Most például az Alfa Romeo vezérigazgatója, Jean-Philippe Imparato számolt be arról az Autocar magazinnak, hogy az előzetes tervekkel ellentétben mégsem kukázzák a már jól bevált, Ferrari-eredetű 2,9 literes V6-os benzines motorjukat, hanem azt felhasználják majd a jövő járműveiben is. Ezt az erőforrást jelenleg a Giulia és a Stelvio Quadrifoglio használja 512 lóerős teljesítményre és 600 Nm nyomatékra hangolva.

Imparato arra egyelőre nem tért ki, hogy mely modellek palettájára helyezik még föl majd a benzines motorjukat, de a nyilatkozat alapján nem kizárt, hogy a 2025 után érkező következő Giulia generációt is átdolgozzák egy kicsit az elkövetkező időszakban. Ez ugyanis az eredeti tervek szerint már csak elektromos formában jelent volna meg 350 és 1000 lóerő közötti teljesítmény-tartományban.

Persze, arról nem beszélhetünk egyelőre, hogy a fejlemények miatt az elektromos fejlesztések háttérbe szorulnak a későbbiekben. A szabályozás enyhítésével lényegében extra felzárkózási időt nyertek a gyártók, ráadásul a legtöbb márka már túl nagy összegeket tolt bele a villanyosításba ahhoz, hogy egyszerűen pillanatok alatt leállítsa az egészet.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button