Autós Hírek

A GM teljesítheti az amerikai hadsereg könnyű csapatszállítókra kiírt pályázatát

Mintegy 434 pályázó közül választotta ki a számára leginkább megfelelő könnyű csapatszállító koncepciót az amerikai hadsereg. A General Motors nyerte a tendert a Chevrolet Colorado alapokra épített járgányával.

 

Alapvető modernizálásra szánta el magát az amerikai hadsereg, már ami a könnyű csapatszállító járművek kérdését illeti. Ki is írták a tendert, amire bárki jelentkezhetett a saját elképzelésével, persze, néhány alapvető kritériumnak meg kellett felelni közben.

Ilyen például, hogy a járműnek kiváló terepjáró képességekkel kell rendelkeznie, egy egész osztagot el kell tudnia felszerelésekkel együtt szállítania, de közben alkalmasnak kell arra lennie, hogy egy UH-60 Blackhawk alá függesztve, vagy egy CH-47 Chinook helikopter rakterében is szállítható legyen.

Összesen 434 pályamű érkezett be a hadsereghez, melyek közül az illetékesek a General Motors fennhatósága alá tartozó GM Defense ISV (Infantry Squad Vehicle) járgányát választották ki. Természetesen mivel katonai járműről van szó, elég sok specifikáció titkosítva van, azt viszont lehet tudni, hogy a gyáriak a Chevrolet Colorado ZR2-es alapjait használták fel a megalkotásakor.

A Chevrolet Performance felfüggesztés és a 190 lóerős, 2,8 literes Duramax négyhengeres dízel egység is az utcai autózás világából érkezik, illetve ezen felül még számtalan részegység csereszavatos a “hétköznapi modellekkel”. Erre azért volt szükség, hogy gördülékeny és olcsó legyen az alkatrész ellátás, ha már maga az autó közel sem az.

A hadsereg ugyanis 649 darabra adott le megrendelést, mely összesen 214 millió adófizető dollárba fog kerülni Amerikában. Ez annyit tesz, hogy egy Colorado ISV csaknem 330 ezer dollárba (101 millió forint) kerül, míg az alapokat adó Colorado ZR2 csupán 45 ezer dolláros, azaz alig 13 millió forintos kezdő árcédulával rendelkezik. Na de miből adódik a gigantikus árrés a két autó között? Abból, amit mi most még nem ismerhetünk, azaz a katonai technológiák és specifikációk sosem voltak olcsó játékszerek.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button