Autós Hírek

Vadászgép inspirálta az Aston Martin új különlegességét

A V12 Speedster az utóbbi évek egyik legbrutálisabb Aston Martinja. Nem is lehetett elaprózni, hiszen a Boeing együttműködés miatt egy utcai négy keréken guruló vadászgépet kellett megvalósítaniuk a mérnököknek.

 

Az Aston Martin és a Boeing együttműködési megállapodásának köszönhetjük az utóbbi időszak egyik legdurvább és leglátványosabb közúti autóját. Ez a V12 Speedster, mely egyszerre állít emléket egy legendás vadászgépnek és az Aston Martin sikeres versenymúltjának.

Az összesen 88 darabos szériában készülő különlegesség a Vantage alapjaira épült, de nagy számban használtak fel a megalkotásakor DBS Superleggera alkatrészeket is. A front kiképzése tipikusan Aston Martin, ám a kocsi hátulja teljesen új. Külön érdemes kiemelni a speedsterekre jellemző bukókeret kialakítást, mely mögött nem szokványos módon egy üveg búra vezeti el a levegőt. Ez ráadásul felhajtható, hogy bedobjuk a bukósisakot, ha már nincs rá szükségünk. Vezetés közben viszont biztos hogy lesz, hiszen nincs szélvédő, így “csupasz” fejjel kellemetlen élményben lehet része a bátor sofőröknek.

És akkor a Boeing részletek. A V12 Speedster csak és kizárólag szürke fényezésben rendelhető. Ez ugyan az az árnyalat, melyet az amerikai légierő használ az F/A-18 Hornet vadászgépeken. Mindemellett a legendás gép sziluettje az utastérben is több helyen visszaköszön.

A látvány nem minden, egy ilyen járgány teljesítmény nélkül szinte semmit sem ér. Ezért került a kocsi orrába a Vantage V8-as egysége helyett egy 5,2 literes duplaturbós V12-es, mely 700 lóerőt képes leadni. Ezzel tényleg úgy lő ki az ünnepi Aston, mint egy vadászgép, egészen pontosan 3,5 másodperc kell neki a 100-as tempó eléréséhez.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button