Autós Hírek

Digitális maszkot mutatott be a Skoda

A Skoda legújabb biztonsági fejlesztése egy olyan hűtőmaszk, mely kijelzőként küld utasításokat a gyalogosoknak. Természetesen az újdonság még nem jelenik meg a forgalomban, egyelőre tanulmányként tekintenek rá a gyáriak.

 

Az elektromos autók nem igényelnek kimondottan léghűtést, így értelemszerűen hűtőmaszk sem kell nekik. Persze, attól a gyártók még előszeretettel utánozzák az évtizedek óta megszokott formai kialakításokat, ám így egy kimondottan méretes és üres felület alakul ki az autók orrán. Mit lehet tenni? Lehet játszani a dizájnnal vagy pedig fel lehet másra használni az adott területet. A Skoda például most az elektromos Enyaq elején egy jól látható digitális kijelzőt helyezett el.

Persze, ez esetben nem a szórakoztatás vagy a feltűnés a lényeg, a gyáriak ugyanis biztonságot növelő tényezőként tekintenek a dologra. Egészen pontosan a gyalogosoknak küldenének vele üzeneteket. A sofőr tudomásul vette a zebránál álló járókelőket? Máris érkezik a zöld animált jelzés. Ha viszont valamiért nem tud már időben megállni az autó, akkor messziről látható vörös fény és két gigantikus figyelmeztetés jelenik meg a kijelzőn.

A Skoda kijelzős maszkjának igazán az önvezető korszakban lehet majd nagy szerepe, amikor sofőr hiányában a gyalogosok nem tudnak majd senkivel szemkontaktust kialakítani, így kialakulhat a bizonytalanság, hogy vajon le lehet-e lépni vagy sem.

A kijelzős maszk mellett a Skoda még egy tanulmányt bemutatott, ami biztonságossá teheti a jövőben a gyalogos átkelést. Ez nem más, mint egy robot, mely az érkező önvezető járgányokkal összedolgozva felméri, hogy biztonságos-e az átkelés, majd szépen átvezeti az úton az arra rászorulókat, például a gyerekeket és a látásukban sérülteket.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button