Autós Hírek

PM 2.5-ös szűrőt kaptak a Volvo nagyobb modelljei

A vírusjárvány erőteljesen alakítja át az autós világot, hiszen például soha nem látott mértékben kerültek reflektorfénybe a légszűrő berendezések is. A biztonság terén élen járó Volvo most ebben is nagyot lépett előre.

 

A koronavírus járvány alapvetően alakította át a mindennapi életünket, ami természetesen az autózás világát is érinti. Sorra jönnek elő az olyan megoldások, melyek eddig nem igazán voltak jelen (elég a ma reggeli Szpíkzone epizódban megemlített maszktartóra gondolni), ráadásul nem csak utólagos kiegészítők, hanem gyári megoldások sora is kezd egyre inkább kirajzolódni. Ilyen például, hogy a gyártók gőzerővel kezdték el finomítani a légszűrő berendezéseket, hogy lehetőleg a legkevesebb szennyeződés jusson be menet közben az utastérben.

A biztonsági megoldások terén élenjáró Volvo ebben a témában sem akart lemaradni, ezért nemes egyszerűséggel nem beálltak a sorba, hanem magukhoz ragadták az elsőbbséget. Hogyan? Ők alkalmaznak először (a Jaguar előtt pár nappal jelentették be) olyan finom légszűrőt, amely a 2,5 mikronos részecskéket is képes kiszűrni. Ez azért is jó hír, mert így a levegőben szálló, szemmel nem látható szennyeződésekhez tapadó vírusokat sem engedik bejutni az utastérbe.

Persze, ez semmit sem érne, ha az ajtónyitáskor bezúduló szennyeződésekkel nem törődnénk, így a gyáriak úgy alkották meg a rendszert, hogy az távolról is működtethető legyen. Egy applikáció segítségével ugyanis elindíthatjuk a Volvo belső levegő keringetését még elindulás előtt, így biztos, hogy rendesen átszűrt légtérbe érkezünk meg pár perc után. Ugyan ezen az alkalmazáson a levegő minőségét is ellenőrizhetjük, sőt akár komplett szellőztetési és belső keringetési programot is beállíthatunk, hogy az autó minden nap egy adott időben magától végezze el a folyamatot.

Az új szűrő első körben a nagyobb és drágább Volvókba kerül beépítésre, mint például az S60/V60 vagy az S90/V90 modellek, illetve az XC60 és XC90 is az új technológiát alkalmazza már.

 

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button