Rajtbüntetés miatt a 11. helyről indult Michelisz Norbert az első futamon Szuzukában, és ebben a pozícióban is intették le. Michelisz ugyan a nyolcadik helyet szerezte meg a pénteki első időmérőn, de csak a 11. helyre állt fel az első futam rajtrácsán. Ennek oka az volt, hogy a magyar versenyzőt öt másik pilótával egyetemben (Gabriele Tarquini, Thed Björk, Yann Ehrlacher, Timo Scheider, Esteban Guerrieri) három rajthelyes büntetéssel sújtották, amiért balesetveszélyesen lassan, 25-32 km/h-s sebességgel vonatoztak egymás mögött az időmérő egy részén, vélhetően azért, mert nem akartak egymásnak szélárnyékot biztosítani.
 
A rajt után Michelisz maradt a 11. helyen, aztán az első kanyarokban Frédérich Vervischt támadta a pontszerző helyért, de az audis előre menekülve megelőzte Yann Ehrlacher-t. A második körben Pepe Oriola megelőzte Norbit és a hondást is, így a magyar versenyző visszacsúszott a 12. pozícióba.
 
Michelisz tovább támadta Ehralcher-t, miközben megérkezett mögéjük Rob Huff a Volkswagennel. A Honda franciája lecsúszott a pályáról, Norbi így megelőzve őt fellépett a 11. helyre, aztán Ehrlacher a pályára való visszatéréskor összeakadt Huff-fal, amiért visszacsúszott a mezőny hátsó felébe, a britnek pedig ki kellett állnia a boxba.
 
Közben Thed Björk elvitt egy gumibálát, ami miatt bejött a biztonsági autó. Miután kiment, nem tartott sokáig az újbóli verseny, ugyanis a nyolcadik körben Ehrlacher rossz helyen csúszott ki a kavicságyba, így újra bejött a safety car. Emiatt 11 körösre növelték a távot, így a biztonsági autó újbóli kimenetele után még két köre maradt a mezőnynek. Michelisz hiába próbálkozott a leintésig Oriola visszaelőzésével, ez nem jött össze, maradt a 11. helyen, amiért nem járt pont.
 
Az élen történelmi győzelmet aratott a második helyről indult Kevin Ceccon, megszerezte az Alfa Romeo első sikerét a WTCR-ben, a peugeot-s Aurélien Comte-nak be kellett érnie a második hellyel. Yvan Muller taktikus versenyzéssel beért harmadiknak, ezzel a pontversenyben utolérte a nyolcadikként célba ért Gabriele Tarquinit - mindkettejüknek 251 pontjuk van az élen, 19 ponttal előzik Thed Björköt. Michelisz visszacsúszott az összetett nyolcadik helyére, a hátránya már 56 pont.
 
A program magyar idő szerint - az óraátállítást is figyelembe véve - vasárnap 3 óra 5 perckor, majd 4 óra 30 perckor folytatódik a fordított rajtrácsos második, illetve a legtöbb pontot érő harmadik futammal.