Tömegbaleset törte meg az első futamot Vila Realban, amit Michelisz Norbert sem tudott elkerülni. Mivel a bukókeret megsérült, nem engedték a magyar versenyzőt rajthoz állni a futam újraindításakor.
 
Óriási balesettel kezdődött az első futam Vila Realban. Jól kapta el a rajtot Michelisz Norbert a harmadik helyről indulva, ám a szűk pályán nem volt helye előzni, így türelmesen besorolt Rob Huff és Mehdi Bennani mögé. Csakhogy a két Volkswagen-pilóta a második kanyarban összeütközött egymással, keresztbeálltak a pályán, és a fél mezőny egymásba szaladt.
 
Egyetlen autó tudott csak továbbhaladni, Michelisz Norberté, de az ő kocsijának is nekicsapódott a Volkswagen, lényegében a vezetőülés felőli oldala eltűnt az autónak. Piros zászlóval azonnal megszakították a futamot, Norbi körbement a pályán, és egyedüliként felállt a rajtrácsra a sérült autóval, miközben a mezőny többi részét mentették.
 
Bennani valószínűleg megsérült, mentő szállította el. Huff autójának elejéből alig maradt valami, kiszakadt belőle a motor. Thed Björk autója kigyulladt, ő a szélvédőt kirúgva mászott ki a kocsiból. Norbi is megütötte a jobb karját, jegelnie kellett, miközben a döntésre vártak a pilóták, hogy lesz-e futam a tömegbaleset után.
 
Végül eldőlt, hogy kétórás szünet után újrarajtol a futam a menthető autókkal. Sajnos Michelisz Norbertet nem engedték elrajtolni az FIA ellenőrei, mert a bukókeret megsérült az autóján. Pedig Huff és Bennani kiesésével az első helyről indulhatott volna.
 
"Nagyon sajnálom, hogy így alakultak a dolgok, mert jó eredményt érhettem volna el. Egyelőre az is kérdéses, hogy holnap rajthoz tudok-e állni, sikerül-e a bukókeretet helyrehozni. A kezem is megsérült, rándulásra gyanakszunk, most várok az orvosi vizsgálatra" - nyilatkozta Michelisz Norbert.
 
Végül 15 versenyzőt intettek le a kockás zászlóval az első futamon, amelyet Yvan Muller nyert meg Esteban Guerrieri és Pepe Oriola előtt. Az időmérő első öt helyezettje egyaránt pont nélkül maradt Vila Realban. Folytatás vasárnap 10 órakor a második időmérővel.
 
A bajnokság állása:
 
1. Y. Muller 164 pont
2. Y. Ehrlacher 146
3. J. Vernay 133
4. G. Tarquini 132
5. R. Huff 130
6. E. Guerrieri 127
7. T. Björk 112
8. Michelisz Norbert 102