Az egyformán csalók között idén a Quentin Gilbert/Renaud Jamoul páros világbajnok

Még a korzikai világbajnoki ralin történt, de egyszerűen nem tudok napirendre térni felette…
a szándékos csalásért ugyanis komoly büntetés jár…, eltiltás, meghurcolás, stb., de, úgy tűnik, nem véletlen székel Párizsban a nemzetközi szövetség, a franciákra mintha más előírások vonatkoznának az autósportban, mint a többiekre.
 
Persze, baj az, hogy a JWRC saját kis területén - amúgy nem kevés pénzért! - sem becsületesek, ám a legfőbb gond mégis az, hogy bizony a FIA égisze alatt másokkal is játszanak! A junior autók részesei ugyanis a WRC3, azaz a 2WD bajnokságának is, ahol talán megpróbálna más márka is labdába rúgni, igaz szabályosan, úgy viszont jóval nehezebb. Tavaly, Stephane Lefebvre nyert két bajnoki címet (JWRC és WRC3) úgy, hogy éppen technikai szabálytalanság miatt kizárták, amellyel egy rendkívül pikáns rekordot állított fel az autósport történelmében. De, mivel a Citroen vitte tovább a FIA Junior programját, így semmiféle retorzió nem követte a példátlan esetet. És, mi van most? Naná, hogy jövőre is a Citroen marad a JWRC „beszállító”, így a franciák szépen elsumákolva folytathatják tovább kisded játékaikat.
 

Ilyen nincs, de mégis van! Technikai szabálytalanság miatti kizárásokkor szerzik a junior világbajnoki címeket! 
 
A Citroennek, amúgy idén volt már egy látványos csalása, a finn ralin, éppen Lefebvre RRC gépében működött a homologizálttól eltérő szoftver. De, nem álltak le! Korzikán, a DS3 R3T-vel volt gond, már megint! Simone Tempestini autóját kivéve, valamennyi JWRC-s Citroenben „megbindzsizték” az elektromos vízpumpát (előre nem tudhatták, hogy idén a természet gondoskodik a jobb hűtésről). És megint jött a klasszikus hárítás…, akarták ők homologizáltatni, de…,
és persze jött, a tavaly már bevált megoldás is. A verseny értékeléséből valamennyi Max-olt JWRC-t kizárták, ám a saját kis csalárd csapatukban megtarthatták eredményeiket a versenyzők. Ja! Tempestinit, a JWRC futamértékelésből rúgták ki, mert autója nem volt azonos a többiekével! A Quentin Gilbert/Renaud Jamoul alkotta francia-belga vegyespáros egyébként, így már megszerezte a junior bajnoki címet, ám ahhoz, hogy Lefebvre történelmi csalárdságát beállítsák, nekik még tovább kell küzdeniük, a WRC3 cím ugyanis még nem dőlt el, de hajtanak rá.