Fernando Alonso miatt megváltoztatták az endurance-világbajnokság japán fordulójának időpontját, egy héttel előrébb hozták a versenyt. Az eredeti időpontban Alonso nem tudott volna rajthoz állni a Toyota hazai futamán az F1-es Amerikai Nagydíj miatt, így a szervezők kérték az időpont megváltoztatását.
 
Ezt az FIA jóváhagyta, az új időpont azonban az Amerikában megrendezésre kerülő Petit Le Mans-nal ütközik, amelyre több versenyzőnek is volt élő szerződése.
 
"Nagy kár, hogy egyetlen pilóta kedvéért változtatnak egy versenyen, miközben ez sokkal több másiknak fáj, akiknek szerződésük van" - írta Alonso korábbi csapattársa, Jenson Button a Twitteren.
 
"Nagyon köszi, WEC, a szerződéssel rendelkező versenyzők iránti tiszteletetek hihetetlen. Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek nem tetszik, amit tettetek" - kommentált Olivier Pla.
 
Andre Lotterer is feltett egy költői kérdést. "Nem lett volna könnyebb mindenki számára, ha Alonso egyszerűen kihagyott volna egy F1-es futamot? Olyan sok mindent befolyásolt ez volna számára?"