Sebastian Vettel és a Ferrari sikerével ért véget a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj, pedig ha valami, ez nem volt benne a levegőben a szombati időmérő után. Hamilton majdnem hét tizeddel verte a Ferrarikat, és egy ideig a versenyen sem volt sok gondja.
 
Csakhogy féltáv környékén, a pálya szélén félreálló egyik Haas miatt virtuális biztonsági autós szakaszt rendeltek el, a kerékcseréjét sokáig halogató Vettel pedig lecsapott a lehetőségre. A német harmadik volt, de kiállt előle Hamilton, majd Kimi Räikkönen is, ő pedig kivárt, hátha történik valami.
 
És az történt, hogy a virtuális biztonsági autós fázist kihasználva Hamilton elé ért vissza a pályára a kerékcsere után, 7-8 másodperces előnyt veszített el a címvédő a kötelező lassítás miatt. Hamilton sem értette, mi történt, kérdezgette, ő hibázott-e, reális esélye pedig nem volt az előzésre a leintésig. Az utolsó körökben fel is adta, elengedte Vettelt messzire.
 
A Haas negyedik és ötödik helyet veszített két, ugyanolyan bokszutcai hiba miatt, Max Verstappen egy korai megpördülésének köszönheti, hogy csak hatodik lett. Az utolsó körökben Daniel Ricciardo megkergette a dobogóért Räikkönent, de előzni nem tudott, ötödikként Fernando Alonso ért be a McLarennel.
 
A vb állása:
 
1. Vettel 25 pont
2. Hamilton 18
3. Räikkönen 15
4. Ricciardo 12
5. Alonso 10
6. Verstappen 8
7. Hülkenberg 6
8. Bottas 4
9. Vandoorne 2
10. Sainz 1
 
Konstruktőrök:
  
1. Ferrari 40
2. Mercedes 22
3. Red Bull 20
4. McLaren 12
5. Renault 7