Lewis Hamilton szerint a Mercedes a túlzott technikai háttér miatt nem nyerte meg vasárnap a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat. "Olyan sok számítógéppel, adattal, technikai segítséggel dolgozzuk ki a stratégiánkat. Sötét felhőként telepszik rám ez a második hely" - panaszkodott Hamilton, hozzátéve, hogy előzésre sem volt lehetősége.
    
A Mercedes vasárnap egyrészt központilag sem volt jól irányított, másrészt a körülmények áldozata lett. Vettel úgy nyerte meg a szezon első futamát, hogy tökéletesen - a biztonsági autós szakaszra - időzítette a kerékcseréjét, s így az addig vezető Hamilton elé került. "Azt kívántam, hogy bárcsak több mindent irányíthatnék én" - mondta a brit versenyző.
    
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elárulta: a stratégiai szoftverük hibásan jelezte a Vettel és Hamilton közötti, számukra még biztonságos időintervallumot. 
    
"Ha tudtam volna, hogy Sebastian ennyire közel van, akkor valamit még változtathattam volna. Persze nem biztos, hogy akkor nem kerül elém" - fogalmazott Hamilton.