A pilóták csütörtöki sajtótájékoztatóját is beárnyékolta Whiting halála, így a szokásos szezon előtti kérdéseket megelőzően a versenyzők is kifejezték részvétüket, és megemlékeztek a szakemberről.
    
"Sokkolt a hír, különösen azért, mert tegnap még beszélgettünk, és a pályabejárásnál együtt sétáltunk végig az első néhány kanyarban" - mondta a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel. Szerinte Whiting volt az egyetlen kapocs a szabályalkotók és a versenyzők között. "Olyan ember volt, akitől bármikor bármit megkérdezhettünk, az ajtaja mindig nyitva állt."
    
Az ötszörös vb-győztes és címvédő Lewis Hamilton szerint Whiting halálával a Forma-1 az "ikonját" veszítette el. "Az elkötelezettségével, minden tettével a sportág pillérévé vált, és nagyon sokat segített a versenyzőknek" - jelentette ki Hamilton, akinek csapattársa, a finn Valtteri Bottas "szomorú és szürreális" hírnek nevezte, hogy az autósport elitkategóriája hirtelen elveszítette versenyigazgatóját.
    
"Még most sem hiszem el, hogy ez megtörtént. Nagyon sokat tett az általunk szeretett sportágért" - mondta Bottas.
    
Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája felelevenítette, hogy néhány héttel ezelőtt Genfben töltött egy napot Whitinggal, akivel "nagyon sok mindenről" beszélgetett.
    
"Úgy köszöntem el tőle, hogy találkozunk Ausztráliában az idei szezon rajtjánál, így még hihetetlenebbnek tűnik, hogy most itt vagyunk, és ő már nincs köztünk" - nyilatkozta Verstappen.
    
Daniel Ricciardo, a Renault ausztrál versenyzője kiemelte, hogy a szakember mindig nyitottan állt a pilóták problémáinak kezeléséhez. "Nem könnyítettük meg a dolgát, mégis mindig ott volt nekünk, és valahogy mindig úgy éreztük, hogy a mi oldalunkon áll. Sok kedves és pozitív emlékünk van róla" - tette hozzá Ricciardo.
    
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a sportág "fantasztikus nagykövetének" nevezte Whitingot, akit a Forma-1 érdekeinek "valódi őrzőjeként" jellemzett. "Kiegyensúlyozott szemléletű és megértő volt, de a legfontosabbak számára mindig is az F1 érdekei voltak, ezzel vált a Forma-1-es család alappillérévé" - jelentette ki Wolff.
    
Mattia Binotto, a Ferrari télen kinevezett csapatfőnöke valódi profinak és rendkívül tájékozottnak írta le a versenyigazgatót, és hangsúlyozta, mindenek előtt "egy csodálatos személyiség volt, aki tisztelettel bánt mindenkivel."
    
"Fáradhatatlan és felvilágosult szakembere volt az autósport világának, és sokat segített abban, hogy a Forma-1 biztonságosabb és jobb legyen" - mondta a maranellói istálló vezetője.
    
Charlie Whiting 1977-ben, a Hesketh Racing csapatában, szerelőként került be a Forma-1 világába, majd Bernie Ecclestone istállójához, a Brabhamhez szerződött, és a háromszoros világbajnok brazil Nelson Piquet vezető szerelője is volt. Egy évtized után, 1988-ban került a FIA-hoz, s 1997 óta látta el a versenyigazgatói feladatokat a Forma-1-ben.