Fordulatos versenyt hozott a Kínai Nagydíj, amely a biztonsági autó hathatós segítségével Daniel Ricciardo győzelmét hozta. A rajt után Sebastian Vettel megőrizte az első helyet, és az első kiállásig tartotta is a rajtnál Kimi Räikkönent megelőző Valtteri Bottasszal szemben.
 
A kiállásnál azonban a Mercedes az elbambuló Ferrari elé vágott, így Bottas Vettel elé került. Nem sokkal később egy biztonsági autós fázis mindent felborított: a két Toro Rosso ütközött, a takarítás miatt kellett beküldeni a safety cart.
 
Amikor a döntést kiírták, Bottas és Vettel már elment a bokszutca előtt, a harmadik Verstappent és az ötödik Ricciardót azonban azonnal kihívta a Red Bull. A Mercedes érthetetlen módon a negyedik Hamiltonnál nem cserélt, és ez döntőnek bizonyult.
 
Ricciardo a friss gumikon a hatodik helyről, szép előzésekkel egészen az első helyig jutott, de ehhez kellett csapattársa elborult agya is. Verstappen előbb Hamilton ellen keménykedett feleslegesen, és lefutott a pályáról, majd a hátsó hosszú egyenesben Vettelt forgatta ki, ezért tíz másodperces időbüntetést kapott.
 
Ricciardo az utolsó körökben esélyt sem hagyott üldözőinek, a harmadik Räikkönen Bottast próbálta levadászni, de nem sok sikerrel. Verstappen hiába lett negyedik, a büntetése miatt visszasorolták Hamilton mögé. Vettel a Verstappen által lezúzott autójával alig tudott a pályán maradni, végül a nyolcadik lett, ezzel nagyon értékes pontokat veszített Hamiltonnal szemben.
 
A vb állása:
 
1. S. Vettel 54 pont
2. L. Hamilton 45
3. V. Bottas 40
4. D. Ricciardo 37
5. K Räikkönen 30
6. N. Hülkenberg 22
7. F. Alonso 22
8. M. Verstappen 18
 
Konstruktőrök:
 
1. Mercedes 85
2. Ferrari 84
3. Red Bull 55
4. McLaren 28
5. Renault 25
6. Toro Rosso 12