Lewis Hamilton rettentő sima rajt-cél győzelmet aratott a Spanyol Nagydíjon, a Ferrari pedig gyakorlatilag önként dobta el Sebastian Vettel második helyét. Vettel a harmadik helyről indulva megelőzte ugyan Valtteri Bottast, az első kerékcserék után meg is tartotta a pozíciót a finnel szemben, de aztán egy virtuális biztonsági fázisban a Ferrari lenullázta Vettel dobogóját.
 
A csapat kihívta Vettelt, miközben egyetlen másik rivális sem állt ki, így a német nem csupán Bottasszal, hanem Max Verstappennel szemben is pozíciót vesztett, a második helyét negyedikre cserélte a csapat. Ráadásul ugyanúgy közepeset raktak fel, mint ami addig is fent volt az autón, ha már kiálltak, érdemes lett volna legalább a lágyat választani.
 
A Ferrari tempóban is messze elmaradt a Mercedestől, Hamilton kényelmes, tíz másodperces előnnyel vezetett a bokszutcai baki előtt is. Ezúttal teljesen esélytelen volt a csapat, de önként eldobott további értékes pontokat is.
 
A másik Ferrarival Kimi Räikkönen korán kiesett motorhiba miatt. Az ötödik helyet Daniel Ricciardo, míg a hatodikat Kevin Magnussen szerezte meg a Haasszal. Győzelmével Hamilton jócskán megerősítette a vezető helyét összetettben.
 
A vb állása:
 
1. L. Hamilton 95 pont
2. S. Vettel 78
3. V. Bottas 58
4. K. Räikkönen 48
5. D. Ricciardo 47
6. M. Verstappen 33
 
Konstruktőrök:
 
1. Mercedes 153
2. Ferrari 126
3. Red Bull 80
4. Renault 41
5. McLaren 40
6. Haas 19