A rajt után úgy tűnt, hogy a Mercedes sima kettős győzelmet arathat az Osztrák Nagydíjon, de az események végül teljesen másképp alakultak. A rajt után Lewis Hamilton átvette az első helyet Valtteri Bottastól egy óriási tolakodás után, a harmadik helyre Max Verstappen lépett előre.
 
A sorrend Hamilton, Bottas, Verstappen, Räikkönen, Ricciardo, Vettel volt a 14. körig, amikor Bottas alatt váltóhiba miatt megállt a Mercedes. Ez a vártnál is nagyobb bajba sodorta csapatát: virtuális biztonsági autós szakaszt rendeltek el, az élmezőnyből pedig mindenki kiállt kereket cserélni - Hamilton kivételével.
 
Ezzel a bakival virtuálisan azonnal el is bukta a vezetést Hamilton, aki a kerékcseréje után a szombati időmérőn kissé túl keményen háromhelyes rajtbüntetéssel sújtott Vettel elé tért vissza a pályára.
 
Ezután jött a gumidráma: a lágy gumik a vártnál sokkal hamarabb megadták magukat Ricciardo és Hamilton autóján is, mindketten második kerékcserére kényszerültek, míg a mezőny elején Verstappen, Räikkönen és Vettel kényelmesen autókáztak a cél felé.
 
De ezzel nem volt vége a drámák sorának: előbb Ricciardo alatt robbant le a Red Bull, így kiállt a negyedik helyről Hamilton elől, de a másik Mercedes sem menekült meg: nyolc körrel a leintés előtt Hamiltonnak is félre kellett állnia műszaki hiba miatt.
 
Az utolsó körökben egyre fogyott ugyan Verstappen előnye, de a holland kitartott, és a rengeteg holland szurkoló előtt megnyerte az Osztrák Nagydíjat. Räikkönen lett a második, Vettel a harmadik, aki ezzel visszavette a vezetést összetettben Hamiltontól.
 
Romain Grosjeannál megtört a jég, egy negyedik hellyel szerezte meg idei első pontjait, mögötte csapattársa, Kevin Magnussen ért célba. A további sorrend Perez, Ocon, Alonso, Leclerc, Ericsson volt - a két sauberes az utolsó pillanatban cserélt helyet.
 
A vb állása:
 
1. S. Vettel 146 pont
2. L. Hamilton 145
3. K. Räikkönen 101
4. D. Ricciardo 96
5. M. Verstappen 93
6. V. Bottas 92
 
Konstuktőrök:
 
1. Ferrari 247
2. Mercedes 237
3. Red Bull 189
4. Renault 62
5. Haas 49
6. McLaren 44