Az éghajlatváltozás miatt egyre melegebbek a nyarak, megtelnek a tópartok, a fagyi árusok pedig nem győzik feltölteni áruval a boltot. Pisztácia is van, így minden adott a felhőtlen (na jó, néha viharos) nyaraláshoz.

Az viszont nagyon nem mindegy, hogy felhőtlen, vagy felelőtlen a nyári időtöltés. És itt most nem arról van szó, hogy mondjuk 30 méteres szikláról nem ugrálunk a sekély vízbe, vagy hogy nem ugratunk le kocsival a mozgó kompról, hanem sokkal egyszerűbb, ám annál fontosabb szabályról.

Tudtat, hogy nem csak a sebesség öl, hanem a parkolás is? Pedig így van! Ha ész nélkül száguldozol, akkor balesetet szenvedhetsz, vagy iskolás csoportot gázolhatsz halálra. Amennyiben viszont a napon parkoló autóban hagysz élőlényt, akkor azzal gyakorlatilag halálra ítéled a szerencsétlent. Nem lehet, hanem biztos! És miért akarnád megölni a saját gyermeked? Ráadásul ilyen kegyetlen módon!

A napon hagyott autó belső terében ugyanis alig 10 perc alatt akár 70 fokig is felmelegedhet a levegő, ha kint 30 fok körüli hőmérséklet tapasztalható. Ez már egy felnőtt számára is pár perc alatt veszélyessé és kellemetlenné válik, egy pici gyerek esetében, akinek a teste sokkal hamarabb hevül fel, ez egyenlő a kínkeserves halállal. A hőség hatására ugyanis először a test hőmérséklete emelkedik fel, majd nehézzé válik a légzés. Fejfájás, szédülés jelentkezik, majd már izzadni sem tud az áldozat, a bőre pedig teljesen felhevül. Ezt követi az eszméletvesztés, majd a szervezet feladja a küzdelmet és leáll a keringés. Mindez pár perc alatt...

Akarjuk ezt bárkinek? Ugye, hogy nem! Pedig sajnos úgy tűnik, hogy sokan vannak, akik nem képesek ennyire előre gondolkodni. Csak Amerikában idén több mint 20 gyermek halt meg ilyen módon, világviszonylatban pedig ennek a többszöröséről beszélünk. Mindezt azért, mert kényelmetlennek érezte a szülő, hogy kivegye a gyereket a kocsiból, amíg beugrik vásárolni egyet. Nem akarod felébreszteni, mert édesen alszik, de neked menned kell? Pedig fel kell, mert többet lehet, hogy sosem ébred fel az a szerencsétlen gyerek! Csak 10 percre kell menned, ennyi időre fölösleges ki, és utána vissza kapcsolni a kissrácot az ülésből? Ennyi is elég, hogy tragédiával végződjön a nyári szezon!

Könyörgöm ne legyünk hülyék! Nagyon kicsi odafigyeléssel és törődéssel garantálható a felhőtlen és élményekkel teli nyaralás, egy jelentéktelennek tűnő, ám annál drasztikusabb húzással viszont családok mehetnek tönkre és életek kerülhetnek veszélybe. És még száguldozni sem kell hozzá!