Manapság egyre nagyobb divat munkagépekkel komoly tempókat elérni. Persze, nem az unatkozó munkások szórakoztatják így magukat, hanem a gyártók látták meg a marketing potenciált a rekord futamokban. Nemrég beszéltünk a leggyorsabb fűnyíróról, most viszont itt van a leggyorsabb traktor is.

Illik azzal kezdeni, hogy nem teljesen újkeletű a sztori, hiszen a Top Gear Stig-je tavaly már állított fel rekordot ebben a témakörben, amikor 140-el repesztett egy ilyen munkagéppel, ám most a JCB alaposan túlszárnyalta az egy évvel ezelőtti tempót. Guy Martin, angol motorversenyző és televíziós műsorvezető ugyanis egészen elképesztő 166 kilométeres óránkénti sebességet ért el egy Fastrac 8000-es modellel.

Persze szó sincs gyári traktorról, hiszen az amúgy széria 7,2 literes 1000 lóerős dízelmotorhoz nem a szokványos fokozatmentes váltót, hanem egy hétsebességes ZF szerkezetet párosítottak. Mindezek mellett az aerodinamikára is ráfeküdtek a Forma 1 világából is tapasztalatot szerző Williams emberei, ezzel a sikerhez nem elhanyagolható mértékben hozzájárulva.