A Volvo nagyjából két évvel ezelőtt jelentette be, hogy külsős cég bevonásával dolgozik az új XC90 páncélozott kivitelén. Már akkor megmondták, hogy komolyan veszik a feladatot, a végeredmény pedig még a vártnál is merészebb lett.

A Svédországban gyártott, ám Németországban átépített autó ugyanis nem csak a golyók ellen véd, hanem gyakorlatilag felrobbantani sem lehet. Erről, na meg a 360 fokos (bárhonnan támadható) védelemről tanúskodik a VPAM VR8 bizonyítvány is.

Természetesen biztonsági okokból nem árulták el a gyáriak a komolyabb specifikációkat, így csupán annyit lehet tudni, hogy az XC90 T6 AWD Inscripiton modell adja az alapot, ám a 10 milliméteres páncélzatnak és az 50 milliméteres golyóálló üvegnek köszönhetően az összsúly 4,5 tonnára emelkedett.

Ahogy kell, a futóművet és a fékeket is az extrém súlyhoz igazították, így nem jelent gondot a páncélautónak a dinamikus közlekedés sem, az életfenntartó rendszereknek köszönhetően pedig egy komolyabb támadás után is lehetőség van elmenekülni vele oda, ahol már nem fenyegeti veszély a védendő személyt.

A monstrum mostantól rendelhető a Volvo kereskedésekben, az első átadások pedig az év végén lesznek a tervek szerint.