A Volkswagen T-Cross egy trendi kis városi terepes, és mint ilyen, nem igazán van szüksége szerteágazó motorpalettára. Az igazi célközönsége úgysem az erőre hajt, nem fogja belefojtani magát az adatok tengerébe, elég annyi, hogy teszi a dolgát, ja meg persze keveset eszik. Ezt eddig tökéletesen kiszolgálta az 1 literes turbós benzines motor (bár ez mindjárt két teljesítmény szintet tud), ám Európában ma még gondolni kell a dízelesekre is, így érthető, hogy pont egy ilyen aggregáttal duplázzák meg a kínálatot a németek.

Egészen pontosan az 1,6 literes TDI-ről van szó, mely ugyan nem egy izomautó kategória a maga 95 lóerejével és 250 Nm nyomatékával, ám egy ilyen kisméretű bódé mozgatásához bőven elegendő ez is. Mellesleg pedig nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a szigorú WLTP szabvánnyal mért fogyasztás 5,3 literre jött ki 100 kilométerenként, ami megintcsak egy vonzó apróság azoknak, akiknek nem kell a gigantikus telekjáró, viszont fel szeretnének ülni az SUV vonatra egy kis trendi járművel.

Az új egység alapáron ötsebességes manuális váltóval lesz kapható, de természetesen feláras extraként ott figyel jelen esetben is az automata DSG szerkezet.