Amerikában bemutatkozott az új ötajtós Toyota Yaris. Európai szemmel viszont egyértelműen nincs valami rendeben, mintha már láttuk volna valahol ezt az autót. Nem benned van a hiba, ez tényleg egy Toyotára maszkolt Mazda 2-es.

Nem ez az első alkalom, hogy a Mazda kisautójából Yaris lesz, hiszen az amerikai piacon két éve már megjelent a szedán, mely szintén egy átrajzolt 2-es. Na de miért másol a Toyota? És miért nem lép az ügyben a Mazda? Hát azért, mert egy évekkel ezelőtt kötött megállapodás ad az átalakításra alapot.

A Mazda és a Toyota ugyanis együttműködési szerződést írt alá, mely a közös fejlesztés mellett azt is tartalmazza, hogy a Mazda a 2-est nem dobja piacra Amerikában, viszont a Toyota használhatja ezt a modellt Yarisként. Csupán az autó elejét kellett átrajzolni minimálisan, belül pedig az emblémát kellett átpattintani a kormányon és máris kész az új ötajtós változat, melynek még a motorterében is meghagyták a Mazda 1,5 literes benzines egységét.

Természetesen az Európai piacon nem állná meg ez a megoldás a helyét, hiszen itt mind a két autó kapható, így nekünk még várnunk kell pár évig egy teljes értékű új Yaris generációra.