A Volvo még tavaly előtt jelentette be azt a Vision 2020 névre keresztelt programot, melynek célja nullára szorítani 2020-ra a Volvo modellekben bekövetkezett halálos balesetek számát. A svédek ennek megfelelően folyamatosan fejlesztik az aktív és passzív biztonsági rendszereket, ám közben rájöttek arra is, hogy nem biztos, hogy az autó a gyenge keresztmetszet az ilyen tragédiák esetében. Sőt! A sofőr kérdését kell valahogy megoldani.

Ezért született meg a most hivatalosan is megerősített szabályozás, azaz jövő tavasztól kezdve minden egyes átadott új Volvo végsebessége 180 kilométeres óránkénti tempóban lesz szabályozva. A gyáriak ezen felül dolgoznak még a GPS alapú sebesség szabályozó rendszeren is, ami lakott területeken még agresszívebben szabályozná a sebességet valamikor a közeljövőben.

Mindezek mellett az ittas vezetés és a figyelemelterelés is szerepel a kiküszöbölendő tényezők listáján, amik kiszűrésére szintén megvan már a Volvo fegyvere. Ezeket márciusban leplezik le egy külön konferencia keretein belül.