A Mazda már hetekkel korábban bejelentette, hogy egy ünnepi MX-5 szériával megy a Chicagói Autószalonra. Miért pont oda? Mert bizony harminc évvel ezelőtt ott mutatkozott be minden idők egyik legsikeresebb élményautója.

Egy ilyen kerek évfordulót pedig illik feltűnően ünnepelni. Feltűnő is lett a dolog, hiszen az MX-5 30th Anniversary Edition egyik fő ismertető jegye az a narancssárga fényezés, mely már messziről magára húzza a tekintetet. Közelebbről persze azonnal szembe tűnik, hogy a féknyergek és a Recaro sportülések szélei és varrásai is ebben a színben tündökölnek.

A japánok összesen 3000 darabot szándékoznak elkészíteni ebből a szériából (mindegyik példány sorszámozott plakettet kap), ám azt nem erőltetik a vevőre, hogy kemény-, vagy éppen vászontetős megoldást válasszanak, így a sima MX-5 és az RF kivitel is lehet harmincadik évfordulós.

Megkötik viszont, hogy milyen motort kaphatsz hozzá: egyedül Japánban kérhető az új 1,5 literes turbós egység, a világ többi pontján a 2 literes 181 lóerős erőmű lesz a narancssárga élményautók orrában.