Ha valahol, akkor Új-Zélandon komolyan veszik a helyi állat és növényvédelmet. A szigetországba érkező külföldi háziállatokat is több hetes karantén után engedik tovább, így ha esetleg oda utaznál Buksival mostanság, akkor kétszer is gondold meg. Ha ez idő alatt egyet köhög szegény eb, már mehet is haza az első teherjárattal. Ja, és autót se akarj arrafelé vásárolni mostanság.

Miért? Mert hasonló okok miatt gyakorlatilag megbénult az autó behozatal az országba. Az elmúlt napokban ugyanis az új-zélandi hatóságok egy Japánból érkező, autókat is szállító teherhajón nem kevés számú poloskát találtak. Ezek a rovarok nem csak a szaguk miatt kellemetlenek, hanem azért is, mert igen drasztikusan képesek lealázni a helyi élővilágot. Természetesen azonnali hatállyal leállítottak minden importot Japánból. Ennek értelmében mintegy 18 ezer új- és használt autó nem érkezik meg időben, sőt még az sem biztos, hogy pár hét alatt feloldják a korlátozást a hatóságok.

Hogyan hatnak a helyi iparra ezek az események? Már most több kereskedés bezárt, mivel nincs mit eladni, a tulajdonosok szerint ráadásul, ha ez tartósan így marad, több alkalmazottat is ki kell rúgniuk, mert nem tudják előteremteni a fizetésüket.