A fekete kereskedelem világszerte óriási probléma, hiszen illegális forrásból szerzett javakat adnak-vesznek bizonyos körök, aztán állam bácsi egy fillért nem lát viszont ezekből a tranzakciókból. Ez természetesen az autózás világában is jó ideje jelen van már, így nem csoda, ha mindenhol lépéseket tesznek a visszaszorítására. Türkmenisztánban azonban egy picit máshogy történnek a dolgok. Ott tiltottak a fekete járgányok. De szó szerint, a fekete fényezéssel ellátott verdákról van szó.

Nem újkeletű a dolog, az ázsiai ország vezetése már 2015-ben megalkotta a törvényt, ami szerint nem lehet a helyi szalonokban fekete autókat eladni. Erre azért volt szükség, mert a törvényhozók szerint Türkmenisztán egy olyan ország, melynek képéhez csak a világos színek párosíthatóak. Minél fehérebb a környezet, annál jobb...

Az elmúlt pár évben azonban sokan kihasználták azt a kiskaput, hogy a szabályozás az import útján behozott járgányokra nem érvényes. Azaz járhattál fekete autóval, csak külföldön kellett megvenned. Egészen mostanáig! Január elejétől ugyanis Türkmenisztán utcáin minden fekete autó illegálisnak számít. Ha észreveszik a rendőrök, azonnal elszállítják az egyik állami telephelyre és csak akkor adják vissza, ha az átfényezésre ígéretet tesz a tulaj. Ezt természetesen pár nap alatt kell lerendeznie, majd a végeredményt megmutatni a hatóságoknak. A szabály alól a külföldi átutazók sem kivételek, őket egyszerűen nem engedik be a határon, ha fekete autóban utaznak.