Úgy néz ki, hogy a pár éve a Volkswagen kapcsán kirobbant dízel botrány egyre több gyártóra terjed ki. A Fiat csoport mellett volt már gyanúsítva például a BMW is, most pedig nagyon úgy tűnik, hogy a Mercedes kerül célkeresztbe.

A stuttgartiak esetében azonban egy picit más a leányzó fekvése, mint amit máshol már megszokhattunk. A csillagos márka ugyanis nem várt meg semmilyen komolyabban alátámasztott vizsgálatot, saját maga döntött úgy, hogy visszahív mintegy hárommillió darab Euro 5-ös és 6-os gázolajos motorral szerelt példányt. A szervizekben a jövő héttől indul a munka, a feladat pedig az lesz, hogy a motorvezérlő számítógép szoftverét kell felfrissíteni minden egyes autón.

A Mercedes vezetősége szerint szó sincs arról, hogy egy esetleges csaló programot távolítanának így el a rendszerből, csupán modernizálni kell a szóban forgó egységeket. Ezzel szemben a német közúti közlekedési hatóság továbbra is azt állítja, hogy egyes Mercedes dízelek hűvösebb környezetben igenis több károsanyagot pöfékelnek ki, mint amit a gyár eddig közölt az adatokkal. A Daimler ráadásul tud a szóban forgó hibáról, ám szerintük a hideg időben azért csökkenti a rendszer a kipufogógáz tisztító teljesítményét, hogy azzal a motor élettartamát megnövelje.

Mindezek mellett a németek megsürgették az új dízel generáció fejlesztését is, hogy a későbbiekben az ilyen kellemetlenségeket (és plusz pénzkiadásokat) el tudják kerülni.