Láttunk már eszement átalakításokat. Nem ritka, hogy gyengének látszó autókba bitang erős egységeket építenek a fanatikusok. De vajon ez fordítva is előfordul? Nagyon úgy tűnik, hogy igen.

Litvániában egészen pontosan egy Mazda RX-8 keresi új gazdáját, ám a motorterében egy kis turpisság van. A gyári Wankel motor ugyanis sajnos az évek folyamán teljesen meghalt, a tulajdonos pedig egy olcsó megoldást választott a helyreállításra: bele eszkábált egy filléres tételnek számító régi 1,4-es Renault motort.

A tulajdonos szerint a 70 lóerős 1,4-es egy 160 ezer kilométert futott Renault Twingo-ból származik. Ezzel viszont az a probléma, hogy a Twingo 1,4-ese sosem volt 70 lovas, így valószínűleg egy régi Clio aggregátról van szó. Ez viszont felveti a kérdést, hogy vajon csak a tulajdonos nincs tisztában a donor autóval, vagy a visszafogott 1,4-es már a harmadik ruháját ölti fel a tűzpiros RX-8-as személyében?

Az viszont biztos, hogy ez a választás megöli azt az élményt, amire a Mazda gyári állapotban hivatott. A hangja és a menetdinamikája egyaránt katasztrofális lehet, így csak abban reménykedhetünk, hogy olyan valakihez kerül majd, aki visszaadja neki a gyári motorját, vagy legalábbis valami erősebb hajtásláncot szerel a sportos karosszériába.