Amerikában nem viccelnek a rendőrök. Ha kiszámíthatatlanul vezetsz, akkor bizony kiszednek a forgalomból, ráadásul jó eséllyel rád is bizonyítják, hogy ittál vagy drogoztál, még akkor is, ha nem.

Pontosan ez történt a minap egy kaliforniai férfivel. Joseph Schwab a rendőrök szerint bizonytalanul és idegesen vezetett, ezért állították félre. A helyszínen megfújatták vele a szondát, de az nem jelzett alkoholt a vérében. Ilyenkor sok helyen már engedik is tovább az embert, ám az amerikai rendőrök szerint valami nincs rendben, ezért azonnal letartóztatták a férfit. Arra gyanakodtak, hogy kábítószerek hatása alatt áll, így vért vetettek tőle. Annyira biztosak voltak a rend éber őrei a megérzésükben, hogy még a toxikológiai eredményeket sem várták meg, hanem azonnal vádat emeltek Joseph ellen.

Mint kiderült, rosszul tették. A labor ugyanis többszöri vizsgálat után is negatív eredményt produkált a kábítószerekre, így gyakorlatilag nem maradt semmi fegyver a hatóságok kezében. De akkor miért is viselkedett a rendőrök által leírt módon a férfi? Az történt, hogy Schwab úr nem igazán bírja a koffeint, a nem sokkal korábban tartott családi összejövetelen pedig több csésze kávét is bele tuszkoltak, mert fáradtnak vallotta magát. A vérnyomása az egekbe szökött, így nem is lehetett elvárni tőle, hogy higgadtan vegyen részt a forgalomban.

Az egy más kérdés, hogy rábizonyítják-e, hogy az adott időpontban nem volt olyan állapotban, hogy volán mögé ülhessen. Ez már csak a Januárra kiírt tárgyaláson derül ki, ahol ha a bíró helyben hagyja a szabálysértést, akkor Joseph Schwab lesz az első ember a világon, akit azért ítélnek el, mert kávézás után vezetett.