Szokatlan és forradalmi lépésre szánta rá magát a Volvo azzal, hogy a jelenlegi fizikai kulcsokat digitális példányokkal helyettesítené. A fejlesztés már elkezdődött, a piaci bevezetés pedig pár éven belül várható.

Az új rendszernek az a lényege, hogy a vásárló nem kap kulcsot az autóhoz, hanem egy applikáción belül aktiválható digitális kulccsal tudná használni azt. Ezen felül a tulaj bárkivel megoszthatja a kódot, bár ehhez igen komoly mobilos jóváhagyások kellenek.

Jelen helyzetben megállapítható, hogy ez a rendszer inkább a közösségi autó megosztóknál nyerhet értelmet, ám a Volvo vezetősége szerint már nincs sok ideje a kézzel fogható kulcsoknak. Kérdést vet fel, hogy ez biztonságos megoldás-e, ám a szakemberek szerint nem nagyobb a kockázat, mint a hagyományos kulcsoknál. Elhagyod a telefont? Vihetik a kocsid! Elhagyod a kulcsot? Ugyan ez a helyzet!

A rendszerrel kapcsolatban még annyit árultak el, hogy természetesen egy telefon akárhány autót tud majd kezelni, így családon belül sem kell készüléket cserélni, ha mondjuk te inkább az asszony járgányával szeretnél elindulni. Az viszont biztos, hogy ha ez a módszer elterjed, akkor mindenki jobban ügyel majd arra, hogy a mobilja mindig megfelelően legyen feltöltve. Mondanom sem kell, hogy egy utazás közbeni lemerülés igen komoly kellemetlenségekkel jár majd.