A VW körül kialakult botrány pár hónapja tetőzött, azóta pedig majdhogynem feledésbe merült a dolog. Most viszont kiderült, hogy ez idő alatt kő kemény nyomozást folytatott az Egyesült Államos, melyek után most polgári peres úton büntetné meg a német gyártót.

Ez nem újdonság, az viszont elég komoly fejlemény, hogy a létező legkeményebb büntetést szabná ki az Igazságügyi Minisztérium. Ez annyit tesz, hogy minden egyes módosított autóért 38 ezer dolláros bírságot szabnának ki, azaz a botrány csak a tengerentúlon 90 milliárd dollárba kerülne a VW csoportnak. Érdemes az összeget átváltani: ez nagyjából 25.560.000.000.000 forint, amely még egy ország költségvetésében is igencsak komoly tényező.

Ha a pert megnyeri az Egyesült Államok, akkor az tovább nehezítheti a VW csoport helyzetét, sőt a pakliban még az is benne van, hogy egyre több helyen kell lehúzniuk a rolót. Megérte az értékek manipulálása? Egyértelműen nem. Ismét itt egy példa arra, hogy a legkisebb csalás is katasztrofális folyamatot idézhet elő.