A Volvo nemrégiben azt tesztelte, hogy az útba épített mágneseket milyen módon lehet az autók helymeghatározására használni. Fontos terület ez, mert a megbízható és pontos helymeghatározás alapvető és meghatározó fontosságú kérdés az önvezérelt autók fejlesztésében. A világ pedig azok felé megy.

A már rendelkezésre álló helymeghatározási technológiák (mint a GPS vagy a kamerák) használhatósága bizonyos körülmények között korlátozott, az útba épített mágneseket azonban nem zavarják fizikai akadályok vagy a rossz időjárási körülmények. A mágnesek láthatatlan "síneket" hoznak létre, amelyek szó szerint kikövezik az utat, és a helymeghatározási pontatlanságot 10 centiméter alá szorítják. A technológiát különböző sebességekkel tesztelte a Volvo, az eredmények egyelőre nagyon ígéretesek.

Az útba épített mágnesek preventív biztonsági rendszerként segíthetnek megelőzni az útról való letérésből fakadó baleseteket. Lehetőséget adnak az útfelület hatékonyabb kihasználására is, hiszen a pontosabb helymeghatározásnak köszönhetően a sávok keskenyebbek lehetnek. A kutatás célja az olyan kritikus kérdések értékelése volt, mint például az érzékelési hatókör, a tartósság és az útfenntartási költségek, valamint ennek hatásai.